Sektöre dair

Enerji Kimlik 

Belgesi

EKB Nedir?

EKB – Enerji Kimlik Belgesi

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.

Ne zamana kadar EKB alınmalı?

“Enerji Kimlik Belgesi” uygulaması için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesinin birinci fıkrası gereğince 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir.
Bu tanıma istinaden 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemektedir.
Mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. Kısaca, mevcut binalar kanunen 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır.
ekb-nedirkaynak:http://www.enerjikimlikbelgesi.com/ekb-nedir/










   
yesil bina



Yeşil Binalar Yönetmeliği geliyor



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sürdürülebilir Yeşil Bina ile Sürdürülebilir Yerleşme Belgelendirme Sistemlerine İlişkin Yönetmelik Taslağı” hazırladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri de alınarak yönetmelik için çalışmalar yapıldı.

Mevzuat çerçevesinde Bakanlık sertifika verilmesi ile ilgili sistemi düzenleyici konumda bulunacak. Bakanlık çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı Daimi Komiteyi teşkil edecek.
 Daimi Komite değerlendirme başlıklarını, ağırlık puanlarını ve esaslarını belirleyecek ve “Sürdürülebilir Yeşil Bina Temel Değerlendirme Kılavuzu ” nu yayımlayacak. Daimi Komitece yetkilendirilecek Belgelendirme Kuruluşları sistem içinde sertifika düzenleme yetkisine sahip olacak.

Binasına ve yerleşmesine sertifika almak isteyenler belgelendirme kuruluşuna kendileri veya bakanlıkça yetkilendirilecek sürdürülebilirlik uzmanları vasıtasıyla başvurabilecekler. Belgelendirme kuruluşlarında görev alan değerlendirme uzmanları, binayı veya yerleşmeyi belgelendirme kuruluşunun değerlendirme kılavuzundaki kriterlere göre değerlendirecek ve uygun olanlara sertifika verecek.

Bakanlık sertifika sistemi ile ilgili sekretarya görevini yürütecek. Sertifika sistemi ile ilgili kayıtlar Bakanlık tarafından oluşturulacak Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminin (UYBBS) veri tabanında yer alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yönetmelik kapsamında ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu, az su kullanan, bulunduğu yerin coğrafi özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefliyor. Ayrıca yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında farkındalığın ve kapasitenin geliştirilmesi amaçlarken sürdürülebilir binaların inşaatının teşviki amacıyla sertifika kriterlerinin ele alınması, ülkeye özgü sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşme sertifika programını oluşturulması hedefliyor.

Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Biz bu yönetmeliği çıkarttıktan sonra bizim lisans verdiğimiz bazı kurumlar evet burası yeşil binadır diye belge verecekler. Türkiye deki kendi firmalarımız, kendi yerli firmalarımız yeşil binalarımızın belgelendirilmesini yerli mühürle yapacaklar. Bu bir kere beni çok mutlu eden bir durumdur. Çünkü o belgelendirmeyle ilgili şu ana kadar bir sıkıntımız vardı” dedi.

AKILLI BİNAM




Ecological composite wheat straw boards line






Fire Testing Insulation Materials




The Big Burn: The Truth About Cellulose Insulation




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder